בס"ד לפרשת שמיני התשפ"ה
בפרשה מסופר על מאורעות היום השמיני לחנוכת המשכן שהוא בעצם היום הראשון לעבודת הכהנים במשכן, לירידת האש,לקורבנות הנשיאים ולחודש ניסן. יום מאוד מתוח וקשה מבחינת הכהנים ואהרן העומד בראשם. האם הם יזכו שתרד השכינה של בורא כל העולמים לשכון במבנה מעשה ידי אדם?
הנה לאחר שאהרן הכהן מקריב את כל הקרבנות שנצטוה אומרת התורה:
"וַיִּשָּׂא אַהֲרֹן אֶת־יָדָו אֶל־הָעָם וַיְבָרְכֵם וַיֵּרֶד מֵעֲשֹׂת הַחַטָּאת וְהָעֹלָה וְהַשְּׁלָמִים׃ וַיָּבֹא מֹשֶׁה וְאַהֲרֹן אֶל־אֹהֶל מוֹעֵד וַיֵּצְאוּ וַיְבָרְכוּ אֶת־הָעָם וַיֵּרָא כְבוֹד־יְ-הֹוָה אֶל־כׇּל־הָעָם׃" (ויקרא ט כב-כג)
הכתוב מספר שאהרן ברך את העם.לא מציין איזו ברכה הוא ברך. אחר כך מסופר שהוא ירד מעשיית הקרבנות, אולם חז"ל אומרים (ילקוט שמעוני תקכד) שהוא קודם ירד ורק אחר כך ברך את העם, למה שינה הכתוב את הסדר וציין את הברכה לפני הירידה? ובכלל למה הכתוב אומר שהוא ירד מעשיית הקרבנות,אמנם המזבח היה גבוה 3 אמות, כך שאכן ישנה ירידה אבל למה חשוב לציין זאת? ואז בפסוק הבא מסופר שמשה ואהרון נכנסו לאהל מועד ויצאו, מה הם עשו שם? ואז מסופר שוב על ברכה של העם, האם לא מזמן כבר ברכו את העם,למה הם מברכים שוב את העם?! ובכל אופן הפסוק מסיים בהתממשות כל הכיסופים -כבוד השם נראה אל כל העם בשעה טובה! השם התחיל לשכון בבית שבנינו לו!
וּבַיּוֹם הַשְּׁמִינִי יִמּוֹל בְּשַׂר עׇרְלָתוֹ׃(ויקרא י ב)
למה עושים את ברית המילה דוקא ביום השמיני? יש שיסבירו לנו הסבר רפואי, שביום השמיני רמת גורמי הקרישה בדם הינה הכי גבוהה בחיי האדם, יותר מהימים הראשונים לחיי הילוד וגם יותר מהימים הבאים. אבל אין בזה הסבר למה מי שברא את האדם רצה שנמול את בנינו ביום זה, כי הלא הוא גם זה שקבע שגורמי הקרישה יהיו כך ביום זה. אמנם הסבר זה רק מראה לנו שיש סדר בעולם ויש התאמה בין מצוות השם לבין טבעו של עולם. אבל למה נבחר היום השמיני לכך עוד יש להתבונן.
בס"ד פסח התשפ"ה
לכאורה השאלה כלל לא לענין, כל אחד יודע שאנו אמורים לאכול מצות במשך כל ימי חג המצות, דהיינו במשך שבעה ימים. זה נכון אבל יש לנו בעיה קטנה, בפסוק אחד בתורה נאמר רק ששה ימים שנאכל מצות, וכך כתוב "שֵׁשֶׁת יָמִים תֹּאכַל מַצּוֹת וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי עֲצֶרֶת לַי-הֹוָה אֱלֹהֶיךָ לֹא תַעֲשֶׂה מְלָאכָה׃"(דברים טז,ח)